Toptan badem siparişi için yukarıdaki butona tıklayabilirsiniz. Ayrıca iletişim formu üzerinden taleplerinizi tarafımıza iletebilirsiniz.
Sadece kuruyemiş olarak değil çeşitli yemekler ve salatalarda, kahvaltılık lezzetlerde, tatlılarda kullanılan badem, insan sağlığına da fayda sağlar. Kısacası lezzeti kadar faydaları ile de sofraların vazgeçilmez ürünlerinden biri olmuştur. Son zamanlarda farklı tüketim tercihleri olan bireyler tarafından badem sütü gibi çeşitleriyle de tüketilmektedir.
Ülkemizde en fazla yetiştirildiği bölge Ege Bölgesi’dir. Gülgiller familyasından gelir ve ağaçta yetişir ürünlerdir. Dünya çapında yıllık üretimi 1,5 milyon tonu geçer. En büyük üretici ülkeleri ise Türkiye haricinde Yunanistan, Lübnan, Suriye, Çin, İran, Fas, İtalya, Portekiz, İspanya, Amerika olmaktadır.
Farklı coğrafya özelliklerinde yetişiyor gibi dursa da bademin üretildiği iklim hemen hemen sıcak ve kurak iklimdir. Soğuk rüzgar ve nemli havaları sevmezler. Badem ağaçlarında yetiştirme yöntemi genelde aşı ile olur. Bir ağacın meyve verme süresi de 50 yılı bulabilir.
Badem Çeşitleri
Kuruyemiş badem çeşitleri genel olarak çiğ badem (taze badem) ve kuru badem olarak bilinir. Ancak bu çeşitliliği biraz daha açabiliriz.
- Acıpayam Badem
- Taş Bademi
- Diş Bademi
- Nurlu Bademi
- Şeytan Payamı Badem
- Gababağ Badem
Bu çeşitlilik daha çok üretim şekli ve bademin hangi alanda kullanılacağı noktasında dikkat edilir. Mesela badem yağı üretimi için acıpayam bademi tercih edilir. Diğer seçenekler için ise farklı olgunlaşma süreci ve tat durumundan bahsedebiliriz.
Ancak bizler sofralarımızda tercih ederken elbette daha çok taze bademi ya da kavrulmuş bademi tercih etmekteyiz. Kavrulmuş olanlar daha çok kısa sürede tüketimler için önerilir. Taze bademlerde de eğer iyi bir şekilde muhafaza edilecekse tüketim süreci uzayabilir.
Badem Faydaları Nelerdir?
Bademi sadece bir lezzet seçeneği olarak değil vitamin deposu olarak görebilirsiniz. Çünkü bu kuruyemiş çeşidinin sağlığınız için faydası çok yönlüdür.
Badem kuruyemiş faydaları;
- Cilt için oldukça büyük bir gereksinim olan E vitamini bakımından zengindir.
- Kötü kolesterolü önler.
- İçeriğindeki yağ ve posa zenginliği sayesinde tok tutma özelliği vardır.
- Lif zenginliğiyle hem tok tutar hem de kandaki şekeri dengeler, kabızlığı önler.
- Magnezyum eksikliğini gidermede yardımcı bir lezzettir.
- Bağırsak sağlığı için iyidir. Bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.
- Magnezyum ve kalsiyum içeriğiyle kemiklerin güçlenmesini sağlar.
- Antioksidan özelliğiyle de kanser gibi hastalıklara karşı mücadelede yardımcı eder.
- Vegan ya da vejetaryenlerin tüketimine uygundur. Hayvansal ürünleri tüketmeyenler için badem unu, badem sütü gibi seçenekleriyle de sofralarda yer alabilir.
Badem Günlük Ne Kadar Tüketilmeli?
Sağlık tamamen denge üzerine kuruludur. Bir ürünün sağlıklı olması onu çok fazla tüketmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bademi tüketirken de önerilen gramaja dikkat etmek gerekir.
Badem tüketiminde genel olarak günde bir avuç, yani hemen hemen 15-20 adet yeterli olacaktır. Ancak bu yaş ve sağlık durumu doğrultusunda değişebilir. Bir çocuk veya ileri yaştaki bireyler için uzman görüşü almak daha iyi olur. Bu doğrultuda günlük öğünlerinizde daha doğru şekilde tüketebilirsiniz.
Badem Kalori Değeri
100 gramlık bir badem 575 kaloriye sahiptir. Bu rakam bireylerin günlük alması gereken kalori miktarında önemli bir yer tutacaktır. Bu yüzden bu gramajın biraz daha altında bir tüketim doğru olur.
Tavsiye kuruyemiş : Yer fıstığı
Bademin Kullanım Alanları
Bademin kullanıldığı lezzetler ve alanlar oldukça geniştir. Bademi çeşitli işlemlerden geçirerek badem unu olarak da kullanabilirsiniz. Mesela gluten hassasiyeti olanlar için genel de badem veya yulaf unu gibi alternatifler önerilir.
Aynı zamanda bademi yağ olarak da görmekteyiz. Tarihte çok eskilere dayanan güzellik sırlarından biri olarak da bilinir. Badem yağı saç, kaş, kirpik bakımında kullanılabilir ve yüz haricinde cildin farklı noktalarında nemlendirici özelliğiyle de tercih edilebilir.
Tüketim noktasında ise salataların içerisinde rendelendiği bilinir. Çeşitli yemeklere apayrı bir lezzet katmak için kullanılır. Badem ezmesi formuyla tatlılarda, ekmek yapımında da bulunabilir.
Badem Kuruyemiş Fiyatları
Hasat edilmesi, bakımı ve üretimi ile tüketimine kadar giden süreçte badem fiyatları için belirleyici unsurlar çok fazladır. Bademin çeşidi, kabuklu veya kabuksuz olarak tercih edilmesi, taze veya çiğ olması gibi unsurlar fiyatlarına etki eder. Ayrıca bunların nakliyat kısmı da fiyatları belirler. Markanın sunduğu ayrıcalıklar da badem kuruyemiş fiyatları için belirleyicidir. Bayçelik, yılların deneyimiyle badem üretimini de gerçekleştirmektedir. Müşterilerine bu anlamda hijyenik koşullardan geçerek paketlenen ürünleri sunar. Toptan badem siparişi olarak da avantajlı seçenekleri vardır.