Toptan fındık siparişi için yukarıdaki butona tıklayabilirsiniz. Ayrıca iletişim formu üzerinden taleplerinizi tarafımıza iletebilirsiniz.

    Fındık, hem ülkemizde hem de dünyada en çok tüketilen besinlerden biridir. Huşgiller (Betulaceae) familyasına ait olan kabuklu bir yemiş türüdür. Ortalama 3 metre boyunca, yazın yapraklı olan ve kışın yapraklarını döken fındık ağacından elde edilir. Kadehi andıran yeşil yapraklarının içerisine gizlenen fındık tohumları, olgunlaşarak sert bir kabuğa sahip olur ve içerisinde bulunan fındık içi, tüketime hazır hale gelir. 

    Kışların ılık geçtiği ortamlarda nemli ve humuslu bir toprakta yetişmeye uygun olan fındık, bu yönüyle ülkemizde en çok üretilen tarım ürünlerinden biri olmaktadır. Karadeniz bölgesinin neredeyse tamamında yetişmesi uygun olan fındık, üretim bölgesi ve yetişme koşulları ile farklı türlere sahip olabilmektedir. Fındık türleri ve fındık çeşitleri, şekil ve boyut olarak birbirinden ayrılırken aynı zamanda her damak tadına hitap edebilmektedir.

    Sahip olduğu kendine has lezzetin yanı sıra içerdiği B, E vitaminleri, kalsiyum, demir ve çinko ile enerji verir, fiziksel ve zihinsel yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. Bu yönüyle uzmanlar tarafından düzenli tüketilmesi önerilen fındık ve çeşitlerini, dilerseniz toptan fındık siparişi ile temin edebilir, beslenme rutininizi zenginleştirebilirsiniz.

    Fındık Çeşitleri

    Fındık, sahip olduğu onlarca çeşidi ile farklı tüketim şekilleri ve farklı damak tatlarına hitap edebilen lezzetli bir kuruyemiş türüdür. Özellikle ülkemizde tüketim oranları oldukça yüksek olan fındık, kabuklu fındık ve kabuksuz fındık yani fındık içi olarak iki temel çeşidinin yanı sıra taze ya da kuru olmasıyla da çeşitlenir. Bu çeşitlilik fiyat üzerinde de etkili olup fındık içi fiyatları ile kabuklu toptan fındık fiyatları farklı skalaya sahiptir. Aynı zamanda fındık türleri, genellikle üretildiği bölgeye farklı lezzet ve görünüm kazanmaktadır. Yuvarlak fındık yani tombul fındık çeşitlerinin yanı sıra uzun fındık yani sivri fındık türü de ülkemizde üretilmekte olup bu türler kendi içinde de çeşitlilik gösterir. Geçmişten günümüze en çok tercih edilen ve tüketilen fındık çeşitleri; kavrulmuş fındık, kabuklu fındık, tuzlu fındık, taze fındık ve çifte kavrulmuş fındık olarak sıralanabilir. 

    Fındık Faydaları

    Atıştırmalık tercihinde öne çıkan seçeneklerden biri olan fındık; sporcuların ara öğünlerinde, diyet ve sağlıklı yaşam listelerinde sıklıkla yerini almaktadır. Bunun en önemli nedeni, içeriğinde bulunan içeriğinde bulunan besin değerleri ve günlük alınması gereken enerji miktarını karşılıyor olmasıdır. Detaylı şekilde ele alındığında fındık faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

    • Proantosiyanidin içeren fındık, doğal bir antioksidan kaynağı olduğundan kanseri önlemeye yardımcı bir etki sunar.
    • Düzenli fındık tüketimi ile iltihap ve buna bağlı oluşan hastalıkların tedavisinde olumlu rol oynar.
    • Kan şekerini dengeleyen bileşenler içeren fındık, yüksek kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar.
    • Tekli doymamış yağ ve omega 3 yağ asitleri içeren fındık, kolesterol seviyesini dengeler, kalp damar rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olur.
    • Zengin lif kaynağı olmakla birlikte sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
    • İçerdiği protein, E vitamini, çinko ve antioksidanlar sayesinde üreme sağlığı üzerinde olumlu etki sağladığı saptanmıştır.
    • Kavrulmuş iç fındık olarak tüketiminde salmonella gibi zararlı bakterilere karşı vücut sağlığını korur.
    • Sahip olduğu antioksidan özelliği sayesinde yaşlanma belirtilerini yavaşlatan fındık, cildi nemlendirir, cilt sağlığını korur ve yara izi gibi kalıcı izlerin iyileşmesinde süreci hızlandırır.

    Tavsiye : Toptan Badem

    Fındık Besin Değerleri ve Kalorisi

    Beslenme düzenine dikkat eden sporcular başta olmak üzere kilo problemi bulunan ya da sağlıklı yaşam sürme hedefinde olan herkes için tüketilen besinlerin kalorileri ve içerdiği besin değerleri önemlidir. Bu kapsamda besleyici değerleri ile fındık, en çok tercih edilen kuruyemişlerin başında geliyor. Fındık besin değerleri genel anlamda kavrulmuş iç fındık ve çiğ fındık çeşitlerinde farklılık gösterdiğinden ortalama bir değer vermek gerekirse bir avuç fındık ortalama 151 kcal değere sahiptir. Besin değeri kaybolmadan tüketildiği takdirde günlük alınması gereken değerleri alabilmeyi sağlayan fındık sağlıklı bir karışımın içerisinde kullanılarak doyurucu ve besleyici bir ara öğün olarak kullanılabilir. 100 gr fındıkta bulunan besin değerlerine bakıldığında ise;

    • 60.75 g yağ
    • 16.7 g karbonhidrat
    • 14.95 g protein
    • 9.7 g lif
    • 680 mg potasyum
    • 114 mg kalsiyum
    • 6.3 mg vitamin C
    • 4.7 mg demir

    Fındık Nasıl Tüketilmeli?

    Besleyici değerleri ile düzenli tüketimde sağlık için birçok önemli fayda sunan fındık, çoğu zaman çerez olarak tek başına tüketiliyor. Bu tüketim şeklinin yanı sıra birçok farklı kullanım alanı bulunmakta olup genellikle bisküvi ve kremalarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Fındık kreması dışında fındık tozu da keyifli bir tüketim sunar. Bu tüketim şekillerinde fındık yoğun olarak öne çıkarken dilerseniz kırık fındık kullanarak tatlıların içerisinde de değerlendirebilmeniz mümkündür. Elbette her besinde olduğu gibi fındıklar içinde tüketim oranları önemlidir. Herhangi bir istenmeyen etki ile karşılaşmamak adına günlük bir avuç fındığın üzerine çıkılmaması tavsiye edilmektedir. 

    Tavsiye : Kabak Çekirdeği

    Fındık Saklama Koşulları

    Her yaştan insan tarafından sevilerek tüketilen fındık, her besinde olduğu gibi doğru saklama koşullarında depolandığı takdirde uzun bir süre besleyici değerlerini korur. Peki fındık nasıl saklanır. Öncelikle kabuklu fındıklar iç fındıklara oranla daha uzun saklama sürelerine sahiptir. Kuru ve serin bir ortamda saklanması gereken fındıklar, nem ve hava ile temas etmemelidir. Uygun koşullar sağlandığı takdirde kabuklu fındık 2 yıla kadar, iç fındık ise ortalama 6 ay – 12 ay aralığında depolanabilir. Elbette mutfaklarda kullanılmak üzere verilen fındık siparişi ile işletmeler tarafından toptan alınan fındık siparişi ve depo koşulları aynı olmadığından, mutfaklarınızda kullanmak üzere temin edeceğiniz fındıkları, tüketim miktarına göre doğru şekilde belirlemeli, tüketim oranından fazla fındık siparişi oluşturmamalısınız. Bu kapsamda fındık borsası takip edilerek bütçenize uygun fiyatlarda fındık siparişi oluşturabilir ve tüketebileceğiniz miktarlarda fındık temin ederek taze bir tüketim gerçekleştirebilirsiniz.

    Fındık Fiyatları

    Fındık fiyatları ürün içeriğine ve türüne göre değişikli gösterdiğinden 2023 fındık fiyatları oldukça geniş bir skalaya sahip olabiliyor. Ancak üretilen ve toplanan fındık miktarları, fındık borsasında ortalama bir rakam elde edilebilmesini sağlar. Farklı damak tatları ve tüketim ihtiyacına göre çeşitlenen fındıklarda iç fındık yerine kabuklu fındık çeşitleri daha uygun maliyetlerde satın alınabiliyor. Bunun yanı sıra kavrulmuş fındık fiyatı ile taze fındık fiyatı da üretim sürecinde gördüğü işlemlerin farklı olması sebebiyle farklı bir fiyatlandırmaya tabiidir. 1 kilo fındık kaç tl 2023 senesi için araştırma yapan tüketici kitlesi, bütçesine uygun maliyetlerde 1 kg fındık temin edebilir, daha uygun maliyetlerde sipariş için toptan fındık ayrıcalıklarından yararlanabilir.