Toptan Kaju siparişi için yukarıdaki butona tıklayabilirsiniz. Ayrıca iletişim formu üzerinden taleplerinizi tarafımıza iletebilirsiniz.

    Kaju, anacardium cinsine ait olan bir meyvedir. Kaju ağacının meyvesi olarak olup aslında meyvenin uç bölümünde yer alan kabuklu yapının içerisinde yetişir. Bu sebeple tohum olarak da tanımlanabilir. Kaju tohumu, dış kabuğun soyulması ve işlenmesiyle elde edilen bir atıştırmalık olarak öne çıkmaktadır. Çerez tabaklarında yer alan ve popülaritesi her geçen gün artan kaju, şekil olarak fasülyeye benzetilebiliyor.

    Taze kaju, lezzetli bir tat ve kremamsı bir dokuya sahip olmasının yanı sıra sağlıklı yağlar, proteinler, lifler ve çeşitli vitamin ve mineraller içermektedir. Atıştırmalık olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde, tatlılarda, salatalarda ve çeşitli hazır gıdalarda da kullanılabilmektedir.

    Anavatanı Ekvator ülkeleri olan kaju tohumu, sınırlı bir üretim bölgesine sahiptir. Bunun yanı sıra tek bir meyveden tek bir kaju fıstığı elde edilir. Bu sebeple değerli bir kuruyemiş olarak tanımlayabileceğimiz kaju ağacının bakımı ve kaju üretimi de son derece özen ister. 

    Kaju Faydaları

    Oldukça zengin besin değerlerine sahip kaju tohumu, düzenli ve yeterli miktarda tüketimde birçok faydayı da beraberinde getirmektedir. Detaylı şekilde ele almak gerekirse kaju faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

    • Kalp sağlığı için faydalı olan kaju, içeriğindeki yüksek oranda sağlıklı yağlar, omega-3 ve yağ asitler sayesinde kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bu da kalp hastalıkları riskini azaltır.
    • Kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik sağlığına katkıda bulunur, kemik yoğunluğunu artırır.
    • İçeriğindeki antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmanızı sağlar.
    • Protein, sağlıklı yağlar ve karbonhidrat bakımından zengin kaju, enerji seviyelerini artırır, enerji üretimine yardımcı olur. Bu da gün boyu enerjik ve zinde kalmanızı sağlar.
    • İçeriğindeki antioksidanlar, göz sağlığını korur ve yaşa bağlı oluşan göz hastalıklarının riskini azaltır.
    • Kilo kontrolüne yardımcı olmasıyla öne çıkan kajunun içeriğinde yer alan lifler ve sağlıklı yağlar, tokluk hissini artırır, açlık krizlerini önler. Ek olarak metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecini desteklemesi sayesinde ara öğünlerde tercih edilebilir.
    • Sinir hastalıklarının tedavisine olumlu etki sunan kaju faydaları depresyon ve stresi azaltması ile öne çıkar. Bunun yanı sıra zihinsel performansı artırır.
    • Zararlı güneş ışınlarının etkisini azaltır, cilt sağlığını iyileştirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır.
    • İçeriğinde bulunan antioksidanlar, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyerek kanser riskini azaltır. 

    Kaju Zararları

    Kuruyemişler, pratik tüketimleri sayesinde günlük hayatta sıklıkla tüketilen gıdalardır. Bu sebeple kaju vb. birçok çerez sıklıkla tüketilmektedir. Ancak her besinde olduğu gibi kaju, tüketiminde de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Özellikle kaju içeriğine karşı hassasiyeti bulunan kişilerin tüketiminde kajunun zararları ile karşılaşılabilir. 

    Alerjik reaksiyonların yanı sıra gereğinden fazla tüketilen kavrulmuş kaju ve çeşitli soslarla lezzetlendirilen kaju çeşitleri, kilo alımına sebep olabilir. Diyet sürecinde olan kişiler, bu kapsamda kaju tüketiminde gerekli ölçülere dikkat etmelidir. Ayrıca taze kaju, kısa sürede tüketilmesi durumunda tercih edilmelidir. Aksi takdirde taze kaju kısa sürede küfleneceğinden çiğ kaju zararları karşılaşılması muhtemeldir. 

    Ek olarak diğer kuruyemiş ürünlerinin aksine kajunun fırınlanmadan tüketilmesi önerilmez. Bunun nedeni, toplandıktan sonraki ilk süreçte içerisinde bulundurabildiği zehirli maddelerdir. Fırınlanmasıyla tüketime hazır hale getirilir ve içeriğinde bulunan değerler insan sağlığı için herhangi bir olumsuzluk yaratmaz.

    Toptan Yer Fıstığı

    Kaju Kalori ve Besin Değeri

    Herhangi bir alerjik reaksiyon göstermeyen herkes tarafından tüketime uygun olan kaju, diğer birçok gıdada olduğu gibi düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesi gereken bir besindir. Aşırı tüketimde yüksek kalori alımına ve dolayısıyla çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Ancak içeriğinde bulunan zengin besin değerleri, düzenli ve yeterli tüketimde günlük almanız gereken vitamin ve mineralleri alabilmenize yardımcı olur. Kaju kalori ve besin değerleri detaylı şekilde ele alındığında ortalama 100 gram kavrulmuş kajuda;

    • 46.35 gram yağ
    • 32.69 gram karbonhidrat
    • 15.31 gram protein
    • 3 gram lif
    • 565 miligram potasyum
    • 45 miligram kalsiyum
    • 16 miligram sodyum 

    bulunur. Ortalama 100 gram kavrulmuş kajunun kalori değeri 574 kcal olurken bir avuç kaju yaklaşık 230 kcal değerindedir. 

    Kaju Fıstığı Fiyatı

    Tropikal iklim meyvesi olan kaju genellikle ekvator bölgesinde bulunan ülkelerde yetiştirilmektedir. Yetiştirilme alanı dar olan bu yemişler, tek bir meyveden tek bir fıstık şeklinde elde edilir. Bu da kaju fiyat aralıklarının diğer çerez türlerine oranla maliyetli olmasına sebeptir. Bunun dışında getirildiği ülkeye göre değişen kaju kilo fiyatı her bütçeye hitap eden aralıklarda olabilmektedir. Kaju kilosu temelde çiğ, kavrulmuş ve kabuklu kaju çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Damak tadınıza ve bütçenize uygun kaju fiyati için ürün seçeneklerine göz atabilir, uygun paketlerde online kaju siparişi oluşturabilirsiniz.

    Kaju Nasıl Tüketilir?

    Kaju fıstığı olarak da bilinen bu çerez, genellikle tek başına tüketilir. Özellikle öğün aralarında tercih edilerek günlük alınması gereken besin değerlerini almaya yardımcı olur. Bunun dışında çiğ kaju ya da kavrulmuş kaju olarak farklı lezzetlerde tüketime sunulmaktadır. Her ne kadar kuruyemiş olarak tek başına tüketimi tercih edilse de özellikle dünya mutfağında kendine geçiş yer bulan bir lezzettir. 

    Genellikle salatalarda tüketilebildiği gibi kurabiye tariflerine de eklenerek yemeklere tat katar. Ülkemizde tüketimi yoğun olmamakla birlikte yağı ve sütü elde edilen kaju, et yemeklerinde de tercih edilebiliyor. Farklı damak tatlarına hitap eden bu lezzeti aynı zamanda dondurma, meyveli tatlı, granola ve kremalı tatlılarda da tüketebilmeniz mümkündür. 

    Tavsiye : Kabak Çekirdeği

    Kaju Nasıl Saklanmalıdır?

    Kuruyemişler her ne kadar uzun süre saklanabilen ve kolaylıkla bozulmayan içeriğe sahip olsalarda hava alan bir ortamda uzun süre beklemesi, tazeliğini yitirmesine ve içeriğinin bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle özellikle taze kaju, kısa sürede tüketilecek miktarda temin edilmeli ve hava almayan cam kaplarda, vakumlu poşet ya da kutularda saklanmalıdır. Kaju kg olarak tüketilebilecek miktarlarda sipariş edildiğinde ve uygun koşullarda saklandığında tazeliği ve besleyici değerleri bozulmadan keyifle tüketilebilir. Ayrıca kajuyu paketinden alırken ellerinizin kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Az miktarda nem dahi içeriğinin bozulmasına sebep olacağından servis kaşığı kullanmanız önerilir.